Att inte längre få jobba kvar på en arbetsplats du jobbat på i ett, fem eller tio år är aldrig en bra känsla. De negativa konsekvenserna blir stora, och kan innebära bland annat ekonomisk osäkerhet och dåligt självförtroende.
Ofrivillig arbetslöshet är bland det värsta man kan gå igenom. Här är dock några tips på hur du hanterar det på bästa sätt.
1. Var snäll mot dig själv
Gör så gott du kan. Sedan kan du inte göra mer.
Det går inte att sätta ett konkret mål för jobbletande, då det är så många olika faktorer som spelar in. Att du får många nej behöver därför inte betyda något mot dig personligen.
Kom ihåg att belöna dig själv för de små framstegen. Har du skickat in ditt CV är det en vinst i sig, oavsett om det leder till att du sedan får jobbet eller inte.
2. Håll dig sysselsatt
När dagarna inte längre är fyllda av rutiner med att dricka morgonkaffe, gå till jobbet och handla på vägen hem är det lätt att tappa självdisciplinen. Det är till exempel lockande att sova lite längre på morgonen eller att gå i pyjamas hela dagen.
Det är dock otroligt viktigt att du tar dig i kragen. Tänk på arbetslösheten som ett uppehåll – du måste vara förberedd på att återvända till jobb eller skola.
3. Kom ihåg ditt egenvärde
Det är lätt att känna sig besegrad i samband med en uppsägning. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte reflekterar dig.
Hade du inte varit bra på ditt jobb hade du inte blivit anställd från första början.
Försök därför att se det som en möjlighet snarare än ett bakslag. Som lärare är du otroligt eftertraktad på arbetsmarknaden, och det är en unik fördel.
Har du dessutom inkomstförsäkring är det ingen stress, då är det ekonomiska löst medan du letar anställning. Du kan jämföra vilken som passar sig bäst på Inkomstförsäkring.se.
Kom dock ihåg att en inkomstförsäkring kräver att du arbetat en förutbestämt tid innan du blir arbetslös.